Translate

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Θεραπεία Laser για διάφορες μορφές καρκίνου

Την σημερινή εποχή διαγιγνώσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι με καρκίνο, τη νόσο που προκαλεί δικαίως φόβο στον ασθενή και το περιβάλλον του.
Παρόλα αυτά, η σύγχρονη ιατρική έχει βρει τρόπο να αντιμετωπίζει τις διάφορες μορφές καρκίνου σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως ο πάσχων. Οι πιο γνωστές μορφές θεραπείας των κακοήθων όγκων περιλαμβάνουν την χημειοθεραπεία και την χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Οι επιστήμονες όμως, δεν σταματούν να αναζητούν νέες μορφές θεραπείας οι οποίες υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος. Μία σύγχρονη ανακάλυψη που έχει εμφανίσει ικανοποιητικά, μέχρι τώρα, αποτελέσματα είναι η θεραπεία με Laser.
Αξίζει να αναφερθούμε σε ένα περιστατικό με καρκίνο του μαστού με θετική πορεία της νόσου. Πρόκειται για την κυρία Fiona Fisher από το Λονδίνο η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το καλοκαίρι. Όταν απευθύνθηκε στο γιατρό της, εκείνος αντί για την πολυδιαδεδομένη μαστεκτομή της σύστησε θεραπεία με Laser. Πιο συγκεκριμένα, της χορήγησαν ενέσιμο φάρμακο με το οποίο ο όγκος έγινε πιο ευαίσθητος στο φως, και στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας βελόνας έστρεψαν το laser κατά του όγκου. Η διαδικασία διήρκησε μόλις 15 λεπτά.



Η ίδια δήλωσε ότι «Η διαδικασία ήταν λιγότερο επεμβατική σε σχέση με τη βιοψία, προκειμένου να επιβεβαιώσω τη διάγνωση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή για τον καρκίνο του μαστού βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Πρόκειται για φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) της οποίας οι δοκιμές γίνονται στο Royal Free Hospital του Λονδίνου. Οι ασθενείς που θα λάβουν αυτή τη θεραπεία θα είναι συνολικά 30.
Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται εδώ και 25 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εγκριθεί ως θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, των πνευμόνων, του οισοφάγου, καθώς και για την καταπολέμηση όγκου στο κεφάλι από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE).
Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία με χαμηλό κόστος και λίγες εως και καθόλου παρενέργειες καθώς χρησιμοποιούνται φάρμακα που δεν παραμένουν στο σώμα για περισσότερες απο 48 ώρες, αλλά και δεν προκαλεί βλάβες σε υγιείς ιστούς.

ΠΗΓΗ (OnMed)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου